seby005
Membru nou
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3
|
|
Pe timp ce trece stocarea informatiilor exclusiv in forma fizica dispare. In ziua de azi aproape orice informatie isi are echivalentul in format virtual, sub forma de date stocate pe un dispozitiv electronic. De la corespondenta privata, planuri de afaceri, secrete comerciala, comunicari intre institutii publice si pana la bugete, strategii guvernamentale si planuri de razboi .... orice informatie se afla chiar in acest moment stocata, undeva, pe o disketa, un CD, un Hard Disk si chiar pe o memorie electronica avand dimensiunile unei baterii de ceas.
Astazi un spion de genul James Bond ar deveni, in cel mai bun caz, somer deoarece cotrobaitul in miez de noapte prin sertare si fisete dupa informatii sau aflarea cifrului unui seif in cautarea unui document mult ravnit nu mai merge.
In zilele noastre se spioneaza prin: - intrarea pe calculatoarele si serverele unde se afla informatiile dorite. - copierea memoriei dispozitivului care contine informatiile dorite - interceptarea fluxului de date informatice care transmit informatiile dorite - extragerea informatiilor dorite de pe dispozitivele unde sunt stocate prin metode de inselaciune, inginerie sociala, santaj, corupere, etc - exploatarea(neatentiei, necunoasterii, fricii, companisunii, lacomiei) celor care au access, folosesc sau ar trebui sa se ocupe de protejarea informatiilor dorite - sustragerea dispozitivelor pe care se afla informatiile dorite
Cazurile de spionaj informatic sunt putin cunoscute de marele public, deoarece se descopera extem de greu, se ancheteaza si mai greu si sunt tinute pe cat posibil secrete pentru a nu periclita alte sisteme informatice vulnerabile.
Ati fi mirati sa aflati ca banci mari din Romania, super cunoscute, detinute de grupuri bancare internationale care investesc milioane de $ in IT ... au pierdut date bancare vitale despre clienti, parteneri, informatii destinate in exclusivitate angajatilor banci, si alte date foarte sensibile. Au pierdut inclusiv bani si continua sa piarda din ce in ce mai multi bani pe aceasta cale. La fel se intampla si in cazul instututiilor publice sau in cazul companiilor private. Informatii clasificate ca STRICT SECRET, CONFIDENTIAL, SECRET COMERCIAL, etc ... se pierd zilnic, peste tot in lume.
O situatie foarte periculoasa se observa in cazul celorlalte companii, cele care nu depind 100%, asa cum depind bancile, de securizarea echipamentelor si comunicatiilor IT. Majoritatea companiilor private, dar exista si institutii publice in acest caz, investesc foarte putin sau deloc in securizarea informatica. Managerii, fie ei privati sau publici, vad securitatea IT ca o cheltuiala in plus si incearca sa-i aloce cat mai putine fonduri. Nimeni nu se intreaba si putini sunt curiosi ce se intampla cu securizarea tuturor datelor care se gasesc pe calculatoarele unei entitati, publice sau private. Inginerii IT angajati, printre altele, sa protejeze aceste date se joaca Solitare in timpul serviciului sau mai instaleaza cate un Windows in cel mai bun caz.
Cine are de castigat din toate astea? ..... Noii James Bond, cei care stau linistiti intr-un apartament anonim de bloc sau sunt cantonati intr-o masina ca oricare alta, in fata unui laptop conectat la Internet prin o legatura wireless si extrag fara probleme informatiile de care au nevoie, direct de sub nasul(calculatorul) celui care le detine, fara ca victima sa-si dea vreodata seama.
M`am gandit ca ar fi interesant daca in celelalte posturi pe acest subiect voi incerca sa prezint programe software, solutii hardware si alte sfaturi utile pentru a limita aceasta forma de spionaj. Pentru ca de a o impiedica 100% nu se pune problema ... retine ca orice sistem de securizare facut de om, oricat de bun ar fi ... tot de om va fi spart.
|
|