The Spy
Administrator
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 190
|
|
GLOSAR
- Angajament - Persoanelor recrutate li se lua, de regulă, un angajament scris de a sprijini "în mod secret, organizat şi activ organele de Securitate", fără a abuza sau a divulga colaborarea. Pentru persoanele cărora din motive obiective nu era indicat să li se ia un angajament scris, se semna doar un document pentru păstrarea secretului colaborării.
- Arhivele Securităţii - Se organizau la Centrul de informatică şi documentare pentru unităţile centrale şi la Inspectoratele judeţene de securitate pentru unităţile teritoriale şi cuprindeau dosare de interes operativ sau documentar provenite din activitatea informativ-operativă a Securităţii sau din fostele arhive ale "aparatului burghez de represiune". Cele mai vechi documente datează din anul 1917.
- Cartoteca generală documentară - Bază de date organizată alfabetic pe fişe tip, referitoare la persoanele urmărite, la colaboratorii Securităţii, la persoane condamnate pentru infracţiuni împotriva securităţii statului, la persoane indezirabile sau plecate definitiv din ţară, la cetăţeni străini pentru care existau date de interes operativ ş.a.
- Dosare de obiectiv - problemă - Se refereau la locuri unde se concentrau date secrete, valori materiale şi spirituale, care trebuiau protejate în mod deosebit.
- Dosare personale - Erau întocmite pentru persoanele din reţeaua informativă şi cuprindeau: raportul de recrutare, materiale de studiu şi verificare, angajament de colaborare sau de păstrare a secretului, analize ale activităţii persoanei şi raportul de abandonare. Persoanelor de sprijin din rândul elevilor, studenţilor şi militarilor în termen nu li se întocmeau dosare personale, ci fişe - tip.
- Dosare de urmărire informativă sau penală - Concentrau documentele (note, rapoarte, sinteze, fotografii, adrese etc.) referitoare la persoana urmărită, cercetată penal sau condamnată.
- Fond de arhivă - Denumirea generică sub care erau grupate dosare dintr-o anumită categorie.
- Fondul corespondenţă - Cuprinde corespondenţa dintre unităţile Ministerului de Interne sau între acestea şi alte instituţii.
- Fondul documentar - Cuprinde materiale de sinteză, informări şi planuri de muncă privind activitatea informativ-operativă a Securităţii, materiale provenite de la "organele burgheze de represiune" care prezentau interes pentru Securitate.
- Fondul informativ - Cuprinde documente rezultate din urmărirea informativă, supravegherea informativă sau din prelucrarea arhivelor fostelor organe de informaţii interbelice.
- Fondul penal - Cuprinde dosarele persoanelor cercetate pentru infracţiuni contra Securităţii statului şi dosare de penitenciar ale aceloraşi persoane.
- Fondul reţea - Cuprinde dosare personale şi mape anexă referitoare la persoanele care au colaborat sau au refuzat colaborarea cu Securitatea.
- Gazda casei de întâlniri - Persoana care accepta să pună la dispoziţie în mod secret o încăpere din locuinţa sa ori de la locul de muncă, pentru realizarea de întâlniri între ofiţerii de Securitate şi informatori, persoane de sprijin sau rezidenţi.
- Informator - Persoană cu posibilităţi de informare şi calităţi personale adecvate, care, sub îndrumarea nemijlocită a ofiţerului de Securitate, căuta în mod activ şi culegea informaţii despre persoane şi fapte ce afectau securitatea statului (spionaj-trădare, subminarea economiei naţionale, sabotaj, terorism-diversionism etc.).
- Mapa anexă - Constituia un volum distinct al dosarului personal şi cuprindea informaţiile furnizate de colaboratorul Securităţii. Mapele anexă se distrugeau după 5 ani de la clasarea în arhivă.
- Microfilm - Suport pe peliculă foto-sensibilă pe care s-au executat copii de siguranţă ale dosarelor din fondurile informativ şi reţea.
- Notă informativă - Persoanele care colaborau cu Securitatea transmiteau datele obţinute către ofiţeri, în scris, sub forma unei note. Ulterior, datele culese de persoanele din reţeaua informativă erau transmise verbal ofiţerilor, care elaborau apoi în scris notele.
- Persoana de sprijin - Persoana care, pe baza instructajului general făcut de cadrele Securităţii, realiza sarcini de supraveghere informativă, filaj, investigaţii, tehnicăoperativă, transmisiuni ş.a. Se recruta îndeosebi pentru asigurarea securităţii obiectivelor economice, a zonelor vizate de organizaţii extremist-teroriste, la frontiere şi în mari colectivităţi.
- Recrutare - Atragerea la colaborare a unei persoane. Se efectua pe baza sentimentelor patriotice, iar în anumite cazuri prin cointeresarea candidatului. ÃŽn situaţii excepţionale, se realiza şi pe bază de date compromiţătoare.
- Rezident - Persoană care, sub îndrumarea şi cu sprijinul ofiţerului de Securitate ţinea legătura cu maximum 10 persoane de sprijin, de la care primea informaţii pe care le preda ofiţerului.
- Reţea informativă - Era formată din informatori, persoane de sprijin, rezidenţi şi gazde ale caselor de întâlniri. De regulă se recrutau din rândul persoanelor care acceptau "să colaboreze sincer, în mod organizat şi în secret cu organele Securităţii". Persoanele care săvârşeau infracţiuni, nu colaborau loial sau deconspirau legătura erau excluse imediat din reţea.
The Spy
|
|