SPYOLOGY
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
SPYOLOGY | Inregistrare | Login

POZE SPYOLOGY

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GeorgianaBC 23 ani
Femeie
23 ani
Bacau
cauta Barbat
28 - 80 ani
SPYOLOGY / Aparatura de supraveghere / INTERCEPTAREA PRIN LASERI  
Autor
Mesaj Pagini: 1
The Spy
Administrator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 190
INTERCEPTAREA PRIN FOLOSIREA SISTEMELOR DIRECTIONALE OPTICE - LASERI


                Exista doua tipuri principale de mijloace care folosesc fascicole de energie luminoasa. In primul rand sunt led-urile sau diodele emitatoare de lumina atat in domeniul infrarosu cat si al energiei luminoase vizibile si in al doilea rand faimoasele lasere. Primele sunt destul de mici, robuste si s-au folosit la inceput pentru afisare (ceasuri digitale, calculatoare) pana ce cristalele lichide la-u luat locul.
    Led-ul produce un fascicul energetic destul de larg care, spre deosebire de laser, se disperseaza repede cu distanta. Din acest motiv led-ul nu se foloseste pe scara larga in interceptare, ci indeosebi in comunicatii la mica distanta pentru a rezolva, pe langa alte probleme si unele legaturi de spionaj.
    In unele reviste de stiinta exista articole pe aceasta tema. Astfel in revista „Science et vie” exista un articol „Interceptari luminoase” :

    „ultimul nascut dintre aparate destinate sa capteze clandestin conversatiile este receptorul de micro-infrarosii. Iata doua modele fabricare de Creiec Electronique, o societate specializata in interceptari si mijloace de protectie. Cum functioneaza ele? Este suficient sa disimulam in incaperea ‚spionata’ un microemitator, pentru care exista astazi versiuni miniaturizate capabile sa capteze o conversatie pe o raza de 10-15 m. In loc sa traduca sunetul in frecvente radioelectronice, ca majoritatea microemitatoarelor, el trimite un fascicul luminos infrarosu, in gama 800 – 1000 nanometri si deci invizibil cu ochiul liber. Acest fascicul alimentat de o baterie de 9V sau la retea, este modulat de catre un oscilator. Singura precautie este sa vegheati ca minusculul orificiu pe unde iese lumina sa fie indreptat catre receptor. Acesta cuprinde o luneta de vizare (partea superioara a receptorului) care permite reperarea axului diodei de emisie. Luneta inferioara capteaza fascicolul infrarosu, il demoduleaza si il reconverteste in unde sonore care sunt transmise la un amplificator inainte de a ajunge la casca de ascultare. De asemenra, se poate folosi un receptor parabolic cu un aspect mai putin amenintator decat primul si cerand mai putina precizie pentru recuperarea semnalului luminos : acest material este totusi mai bine adaptat la intuneric decat la lumina, in timpul zilei el primind prea multe semnale-parazite. Aceste doua aparate pot sa serveasca si la interceptari telefonice, daca microfonul este cuplat la un adaptor legat la telefonul persoanei ‚spionate’”.

    Insa, de fiecare data cand apare un nou tip de interceptare, apar rapid pe piata si mijloace de anihilare a lui. Astfel, detectorul CRE 302 localizeaza orice emisie de infrarosu pe o raza de 1 – 10 m, ceea ce se traduce printr-un semnal sonor in casca persoanei ‚spionate’, sau, intr-o alta versiune printr-o pata pe ecran.   
    Un led este cuplat cu un banal microfon, sursa de alimentare si un modulator. Tensiunea produsa de microfon, dupa ce este amplificata, produce    modularea luminii generate de eld sau, dupa caz, de laser. Fascicolul modulat poate fi detectat la receptie de un dispozitiv optic sensibil si refacut semnalul. Toata constuctia se mascheaza intr-un aparat de forma celui de filmat sau a unei video-camere cu care se poate ‚ochi’ locul unde trebuie sa transmitem (fereastra unui apartament, a unei camere de hotel etc.) care bineinteles trebuie sa se afle la vedere directa. Daca instalatia este bine realizata, detectarea acestor sisteme, in cadrul contramasurilor, este extrem de dificila, daca nu imposibila. Dispozitivele semiconductoare care genereaza fascicolul de energie in infrarosu si in cel vizibil, ca si detectoarele cu celula foto-electrica, din componenta receptoarelor sunt foarte usor de procurat. Datorita faptului ca legatura nu poate fi realizata decat intre doua puncte care se vad intre ele (fara nici un obstacol), aplicatiile in acest domeniu sunt destul de limitate si numai in scopuri speciale.

    LASERUL (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), in traducere : amplificarea luminii prin emisia stimulata a radiatiei, este un dispozitiv de generare sau de amplificare a undelor electromagnetice din domeniul infrarosu, vizibil pe baza efectului de emisie stimulata a radiatiei. Daca emisia stimulata este datorata unei radiatii exterioare, spunem ca laserul functioneaza ca amplificator cuantic de radiatie iar daca emisia stimulata este declansata de primii fotoni emisi din cavitatea rezonanta a laserului este un genrator cuantic.
    Laserul este format dintr-un mediu activ (exemplu cristalul de rubin), o cavitate rezonanta si o lampa de pompare care, in fond, este un tub cu descarcari in gaze. Aceasta din urma realizeaza o excitare a atomilor, moleculelor si ionilor mediului activ prin iradiere cu radiatii de o anumita lungime de unda. Emisia cuantica de lumina are loc in urma tranzitiilor secundare ale atomilor substantei active folosite, produse prin rezonanta de catre radiatia secundara. In functie de mediul activ folosit, exista laseri cu solid, cu semiconductori si cu gaz (neon, dioxid de carbon, azot si heliu), acesta din urma aflat intr-un tub de descarcare. Cu dioxidul de carbon s-au obtinut cele mai mari puteri in impulsuri (10KW).
    Laserul emite un fascicul ingust, permitand concentrarea energiei pe o suprafata extrem de mica. Lumina produsa de laser este o radiatie coerenta, de mare puritate spectrala, de aceeasi lungime de unda si diferenta de faza. Spectrul radiatiei s-a extins permanent, de la infrarosu, vizibil si terminand cu radiatia X.
    Laserul a dus la aparitia holografiei; cu el se masoara vibratii in constructii de masini, se fac analize spectrale in chimie, se prelucreaza materiale in metalurgie, se fac teleghidari si masuratori geodezice, este suprot in telecomunicatii, bisturiu in medicina, este folosit in industria de armament. Insa aplicatia care ne intereseaza pe noi se refera la cea a interceptarii convorbirilor.
    Astfel, dintr-o masina, se poate auzi, prin intermediul razei laser, convorbirile intre persoane aflate intr-o camera situata la cativa zeci de metri de masina. Aceasta aplicatie inedita a laserului se bazeaza pe proprietatea radiatiei laser de a ramane concentrata, sub forma unui fascicul ingust, chiar dupa parcurgerea unei distante apreciabile. Principiul fizic utilizat este urmatorul : un emitator laser proiecteaza de la distanta, pe geamul incaperii care prezinta interes un fascicul laser. La suprafata geamului, o parte din fascicul este reflectata conform legilor opticii (unghiul de incidenta este egal cu unghiul de reflexie). Unda reflectata este captata de un receptor prevazut cu o celula fotoelectrica. Sub actiunea sunetelor din incapere, geamul vibreaza. Desi amplitudinea vibratiei este foarte mica, ea este suficienta pentru a produce deviatia fascicolului reflectat, care nu mai ajunge astfel in intregime la receptor, ci variabil, functie de vibratiile geamului. Rezulta astfel o modulatie a puterii optice receptionate , in ritmul sunetului din incapere.
    La receptor modulatia optica este sesizata de foto-detector, care o transforma in semnal electric. Acesta este apoi amplificat convenabil.
    Greutatea acestei metode consta in alinierea emitatorului si a receptorului pentru a putea capta la distanta un fascicul de cativa milimetri. De aceea se utilizeaza la inceput laser in domeniul vizibil, cand conditiile permit si apoi, dupa captarea razei reflectate, se inlocuieste cu cel din infrarosu.
Pe de alta parte, eficacitatea acestu gen de echipament poate fi anihilata cu usurinta prin instalarea, de exemplu, a unor jaluzele prin care raza laser nu penetreaza sau da unghiuri de reflectare greu de controlat. Cel mai mare dusman al folosirii laserului in interceptari clandestine este zgomotul, in special cel provocat de trafic, de vibratiile cladirilor, de cel al agentilor casnici care actioneaza si ele asupra geamului.
    Pentru eliminarea acestor inconveniente, s-au adus unele imbunatatiri tehnologice, astfel ca raza laser sa fie indreptata, prin ferestre, asupra unui obiect care este mult mai izolat din punct de vedere al zgomotelor exterioare. Pentru a inlatura si greutatea captarii undei reflectate, greu de depistat, se emite ideea ca tinta care se monteaza in camera poate fi vizual transparenta dar opaca pentru fascicolul laser din afara spectrului vizibil. Acest obiect este un reflector bidimensional poate instalat in asa fel incat sa reflecte fascicolul laser exact in directia incidentei. Aceste reflectoare sunt constituite dintr-o membrana vibratorie, cu acces optic la unda laser si sonor la discutiile din zona supravegheata si pot avea un diametru de cativa cm. Modulatia laserului in astfel de situatii se bazeaza pe efectul Doppler-Fizeau si este de frecventa, spre deosebire de cea din cazul undei reflectate, care era de amplitudine.


THE SPY

prin laseri prin folosirea sistemelor optice               exista

24.3KB


pus acum 17 ani
   
the shadow
Membru nou

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 38
Din experienta mea,acest sistem nu da rezultate bune in Rom. Motivul? Sistemul este proiectat pentru a fi utilizat in cazul ferestrelor "single glazing"(o singura foaie de geam). Cum in Rom.,pana relativ recent, majoritatea ferestrelor erau tip "double glazing"(doua foi de geam) si de calitate slaba (rame de lemn si folosirea chitului pentru etanseizare), vibratiile preluate de ambele foi de geam conduc la distorsionarea semnalului acustic ce urmeaza a fi preluat de raza laser.
   Tot un neajuns al acestui sistem de interceptare este si faptul ca ferestrele normale preiau si vibratiile ambientale ale cladirii, cauzate de exemplu de tracerea unui tramvai, a unui autoturism, de folosirea unui aparat electrocasnic, rezultatul fiind suprapunerea vibratiilor ambientale cu cele rezultate exclusiv ca urmare a discutiei urmarite a fi interceptata.
    Sistemul acesta de interceptare este pe cat de spectaculos, pe atat de putin folosit, ca urmare a neajunsurilor. Da bine in filme insa, trebuie sa recunoastem.
   Astfel ca aceste ferestre au, pe langa dezavantajul estetic si functional, si un "avantaj": sunt un mijloc natural de bruiere a interceptarii.
   Pe de alta parte, introducerea in ultimul deceniu a sistemelor de ferestre pe care toti le cunoastem sub denumirea de "geamuri termoran", nu face decat sa usureze interceptarea care foloseste metoda sistemelor directionale optice.


_______________________________________
cunoasterea inseamna putere

pus acum 16 ani
   
The Spy
Administrator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 190
Ai dreptate, The Shadow, sistemul acesta are "deficientele lui" mai ales in cazul cladiriilor din Romania. In general, sistemul era folosit in cazul institutiilor si cladirilor strategice, care de regula aveau un grad mai ridicat de amenajare. Si aici ma refer la Occident, unde sticla este folosita in cadrul cladiriilor mult mai mult decat este folosita la noi. Dezavantajele legate de bruiaje in vibratii stai linistita ca sunt eliminate cu anumite programe de eliminare a zgomotului de fond. In zilele noastre softurile de calculator pot prelucra anumite sunete, eliminand doar anumite bruiaje. Dar cum bine spuneai aparitia "termopanelor" usureaza interceptarea cu astfel de sisteme. Plus ca sistemul de geam dublu nu are nici un dezavantaj. Cele doua geamuri si "perna dfe aer" dintre actioneaza ca o membrana acustica, asadar nu exista in acest caz dezavantaje.

The Spy


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la