SPYOLOGY
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
SPYOLOGY | Inregistrare | Login

POZE SPYOLOGY

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Popa Bianca
Femeie
25 ani
Valcea
cauta Barbat
25 - 63 ani
SPYOLOGY / Carti despre spionaj / Fragmente din "Mari maestri ai spionajului" - Titu Simon  
Autor
Mesaj Pagini: 1
The Spy
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 190
Spionaj si tradare
--------------------

În ciuda imaginii romantice pe care o au cei care lucreaza în spionaj, viata unui spion este de fapt foarte periculoasa. Spionii care lucreaza în misiuni la nivel înalt traiesc privind tot timpul peste umar, cu spaima ca vor fi descoperiti. Fiecare urma lasata trebuie distrusa, fiecare poveste memorata perfect. Consecintele unei scapari foarte mici ar putea fi fatale.

Chiar daca planurile spionului sunt realizate meticulos, un dublu agent poate fi descoperit oricând. În timpul ocupatiei germane din Franta, multi spioni care lucrau pentru Rezistenta au trait permanent cu spaima ca vor fi tradati de colaborationisti sau pur si simplu de o discutie neglijenta.
Jean Moulin, una dintre figurile principale ale Rezistentei franceze, îsi folosise contactele pe care le avea în calitate de functionar public pentru a aduna informatii despre miscarile de trupe ale Germaniei. El era cunoscut sub numele de cod ‘Max’, iar informatiile furnizate de el erau nepretuite pentru grupurile de sabotaj ale Rezistentei si pentru trupele aliate din Anglia. Moulin si-a gasit însa sfârsitul când trupele naziste au surprins o întâlnire clandestina la care participa, împreuna cu alti sefi ai unor grupuri din Rezistenta, în iunie 1943. Gestapo-ul primise informatiile necesare pentru a-l aresta de la René Hardy, o alta figura marcanta a Rezistentei. Moulin a fost interogat de celebrul Klaus Barbie. Torturat mai multe zile, el a murit în chinuri, fara a divulga însa nici un fel de informatii.

În ciuda trucurilor murdare si înselatoriilor din lumea spionajului, imaginea spionului, asa cum este perceputa si îndragita de marele public, este cea inventata de autori precum Ian Fleming si John Le Carré. Spionul-erou patrunde de unul singur în sistemul de securitate al inamicului, obtine informatia care salveaza lumea de la distrugere si ramâne cu fata. Adevarul este ca toate agentiile de spionaj si contraspionaj, de la FBI la MI6, se bazeaza si pe cetateni care se întorc împotriva propriei lor tari, oferind celor interesati informatii din interior.

Spionii au motivatii dintre cele mai diferite. Unii sunt animati de patriotism, altii devin agenti secreti în urma faptului ca au fost santajati. Multi spioni se bucura de recompensele financiare substantiale pe care acest gen de activitate le aduce, dar exista si acei spioni care tresar si se înfioara în fata a ceea ce Rudyard Kipling numea "Le Grand Jeu".


THE SPY


pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la